logo

Groenwerkgroep Abdij van Egmond

Beginpagina     De werkgroep     Project Levende Aarde     De tuinen     Contact

Project Levende Aarde

Algemene informatie     Cursussen     Links

Project Levende Aarde - Cursussen
De Abdij van Egmond biedt diverse cursussen die te maken hebben met het Project levende Aarde. Van bodembeheer, tuinaanleg, voedsel bewaren tot theoretische onderwerpen.
Wil je geïnformeerd worden over het nieuwe cursusaanbod, stuur dan een mail aan de Abdijtuin.



Zomer 2018
Zaterdag 23 juni 2018 13:00 uur tot 16:00 uur

Planten EHBO - Help je planten op natuurlijke wijze
Met goede grond heb je een ecologisch evenwicht en nauwelijks plagen in je tuin, tot die tijd kunnen planten en grond wel een opkikkertje gebruiken, hoe doe je dat? Tijdens deze cursus leer je met welke planten je gieren of theeën kunt maken om planten te versterken of insecten te verjagen. Ook leer je met welke planten plaagdieren af kan schrikken? We doen theorie, bespreken het boek ‘35 planten en hun werking’, en leren welke planten je zelf kunt verbouwen om te ondersteunen.

Locatie: Abdij van Egmond, Vennewatersweg 27 Egmond Binnen
Deelname: 17,50 p.p.
Aanmelding via website Abdij: https://www.abdijvanegmond.nl/benedictushof/cursussen/plantenehbo/


Najaar 2018
Zaterdag 22 september 2018 13:00 uur tot 16:00 uur

Fermenteren- bereiden en bewaren met hulp van micro-organismen
Met fermenteren kun je voedsel langer bewaren als je de juiste micro-organismen op het voedsel los laat. In deze cursus leer je (nieuwe) variaties om voedsel langer te bewaren en nieuwe mogelijkheden mee te creëren. We gaan verder in op de gezondheidsaspecten van het eten van gefermenteerd eten, maken zelf een aantal zaken (bijv. zacht kaasje en kimchie) en houden een proeverij waarvoor de spullen ook door de cursisten ingebracht kunnen worden.

Locatie: Abdij van Egmond, Vennewatersweg 27 Egmond Binnen
Deelname: 17,50 p.p.
Aanmelding via website Abdij: https://www.abdijvanegmond.nl/benedictushof/cursussen/fermenteren/



Voorjaar 2018
Zaterdag 24 maart 2018 13:00 uur tot 16:00 uur

De rol van kruiden in je tuin
Kruiden hebben verschillende functies. Het zijn planten die mooi zijn en heerlijk kunnen ruiken. Echt positieve aanvullingen in je tuin. Maar ze zijn ook een heerlijke aanvulling in gerechten, dus handig om in de keuken bij de hand te hebben. In deze cursus geven we aandacht aan de meest gangbare, maar ook minder gangbare kruiden en onder welke omstandigheden deze het best aanslaan. Je krijgt diverse toepassingen voor de kruiden en we gaan gezamenlijk een kruidenspiraal maken.

Locatie: Abdij van Egmond, Vennewatersweg 27 Egmond Binnen
Deelname: 17,50 p.p.

Deze cursus is al geweest



Winter 2018
Zaterdag 10 februari 2018 van 10.00 tot 12.00 uur

Voedselbossen combineren landbouw en natuur

Landbouw en natuur lijken elkaar tegenwoordig uit te sluiten. Aanleg van voedselbossen kan helpen deze kloof te overbruggen. Zeven jaar geleden werd op een kale maïsakker bij Groesbeek door Wouter van Eck en Pieter Jansen het eerste voedselbos van Nederland aangelegd. Een voedselbos levert na enige tijd een hoge productie van fruit, noten en eetbaar blad. Tegelijkertijd herbergen voedselbossen veel (zeldzame) natuurwaarden. Wouter van Eck was campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie en directeur bij Stichting FLORON. Nu zet hij zich namens Stichting Voedselbosbouw Nederland in om de kennis over voedselbossen te stimuleren. Het gaat hierbij om een duurzaam landbouwconcept, omdat het systeem geen (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen of kunstmatige beregening nodig heeft. Tijdens deze lezing wordt uitleg gegeven over voedselbossen als natuurrijke landbouwmethode aan de hand van inspirerende voorbeelden uit het Voedselbos Ketelbroek bij Groesbeek.

Locatie: Abdij van Egmond, Vennewatersweg 27 Egmond Binnen
Deelname: 7,50 p.p.

Deze cursus is al geweest


Najaar 2017
Zaterdag 7 oktober 2017 van 13:00 tot 16:30 uur

Fermenteren - bereiden en bewaren met hulp van micro-organismen
Fermentatie is een oeroud principe om voedsel eetbaar en/of houdbaar te maken. Wijn, bier en brood ontstaan met behulp van fermentatie, een soort rottingsproces.
Maar er is nog veel meer om te fermenteren - en vaak wordt het er heel erg lekker door.

Wanneer je het leuk vindt om te leren hoe je voedsel kunt bewaren buiten de koelkast door gebruik te maken van goede bacteriën, dan is deze middag iets voor jou! We bespreken de achtergronden van fermenteren en gaan zelf aan de slag met zuurkool maken. Ook hebben we het over melk- en waterkefir en het maken van zuurdesem.

Locatie: Abdij van Egmond, Vennewatersweg 27 Egmond Binnen
Deelname: 17,50 p.p.

Deze cursus is al geweest


Zomer 2017
Zaterdag 24 juni 2017 van 13:00 tot 16:30 uur

Afval bestaat niet!
In de tuin heb je veel organisch restmateriaal - een waardevol goedje voor je bodem. Maar wat moet je ermee doen om het tot 'goud' te maken?
Deze middag gaat over verschillende manieren van verwerken van tuin- en keukenafval tot waardevolle compost en meststof. We bespreken het maken van Bokasi, het houden van een wormenbak en manieren om composthopen aan te leggen.
Ook wordt aandacht besteed aan wat compost en plantaardige mest voor je bodem kunnen doen. Aansluitend aan de theoretische toelichting gaan we heel praktisch kijken hoe een composthoop wordt aangelegd.

Locatie: Abdij van Egmond, Vennewatersweg 27 Egmond Binnen
Deelname: 17,50 p.p.

Deze cursus is al geweest