logo

Tuinwerkgroep Abdij van Egmond

BEGINPAGINA     De werkgroep     Project Levende Aarde     De tuinen     Contact

De werkgroep

Wie zijn wij?     Wat we doen     Zin om mee te doen?

Wat we doen - Kronieken en verslagen van werkdagen

Fotoalbum


In coronatijd zijn de werkdagen aangepast om in kleinere groepjes (met voldoende afstand) te werken. Daarmee zijn de werkverslagen in een andere vorm gecommuniceerd, waaarvan bijgaand de pdf versies:
kroniek 17: mei t/m december 2023
kroniek 16: natuurwerkdag 2023
kroniek 15: abdijmarkt september 2023
kroniek 14: januari, februari, maart en april 2023
kroniek 13: tweede helft 2022
kroniek 12: april, mei en juni 2022
kroniek 11: januari, februari en maart 2022
kroniek 10: oktober, november en december 2021
kroniek 9: natuurwerkdag 2021
kroniek 8: juni, juli, augustus en september 2021
kroniek 7: maart, april en mei 2021
kroniek 6: januari en februari 2021
kroniek 5: november en december 2020
kroniek 4: september en oktober 2020
kroniek 3: juli en augustus 2020
kroniek 2: mei en juni 2020
kroniek 1: arpil 2020


9 november

Het zonnetje schijnt als ik op de fiets stap voor een nieuwe werkdag in Egmond. Helaas heb ik mijn regenpak even later wel nodig, maar dat is voor korte duur. Bij de Abdij aangekomen zit al een groot deel van de groep van 25 gezellig aan de koffie. Ik schuif aan en Henk verdeelt de werkzaamheden. Ik ben vandaag putjesschepper. Ja, de regenafvoeren moeten ook weer schoon. Daarnaast wordt de tuin bij de Sacristie verder aangepakt, de eikenbomen schoon gemaakt ter preventie van de processierups en is het grote parkeerterrein weer netjes. En het insectenhotel is weer opgeknapt. Nu al klaar voor het voorjaar. Na de lunch maken we deze werkzaamheden snel af want er komt een grote bui aan. Eh, ja dat ook. Maar vooral omdat we naar de inspirerende film The biggest Little farm gaan kijken. Een verhaal over een ideaal (een ecologische boerderij) die op een schraal droog stuk land begint en via diverse tegenslagen de natuur zijn werk kan laten doen. Nog een kop thee na en met een lekker windje in de rug (droog) weer naar huis. Weer een heerlijke werkdag achter de rug.









12 oktober

De weersverwachting geeft heel veel kans op regen. Dus toch maar een keertje met de auto naar Egmond. Mijn ochtendkoffiepraatje begint met een uitleg over de coördinatie werkzaamheden, want die wil ik graag aan iemand anders doorgeven. Daarna vertelt Marie-Anne over de archeologische werkzaamheden bij de oude abdijmuur en de nieuwe technieken die ze daarbij gebruiken. En nog wat je allemaal moet doen om de tuin winterklaar te maken: zorgen dat je stengels hebt staan waar insecten kunnen overwinteren en bladeren en plantenresten heb liggen voor beschutting en isolatie voor het geen er in de grond leeft aan planten en dieren. Je hoeft dus nagenoeg niets te doen. Toch gaan we lekker aan de slag met 19 man. Bij de moestuin krijgt het hügelbed een dekentje van mest, compost en bladeren en achter het kerkhof halen wel opschot weg en maken we een takkenril. Daarna nog tijd over om in het Vleugelpark winden en bramen te verwijderen zodat het er weer netter uitziet. En de regen? Dat viel hartstikke mee. Beetje gespetter, maar niet de moeite voor een regenjas. Kortom, weer heerlijk buiten gewerkt met leuke mensen.









Op 15 augustus vierde broeder Thijs zijn 50-jarig professiefeest. Als tuinwerkgroep willen we daar natuurlijk ook een bijdrage aan leveren. Hiervoor hebben we een mooie paal gemaakt waar later dit jaar een mooie perzikboom aan vastgebonden kan worden. Broeder Thijs: Gefeliciteerd, we wensen u nog vele jaren in goede gezondheid!






Zaterdag 8 juni 2019

We hebben lekker gewerkt. Alleen regende het de hele morgen, terwijl Buienradar steeds aangaf dat het over een half uurtje droog zou worden, die optimisten!!!. Doorweekt, maar met een goed humeur gingen we om 12.30u aan de lunch. Die was weer heerlijk en copieus. Onder het eten kwam de zon door en ‘s middags hebben we het droog gehouden. De temperatuur was overigens best wel redelijk, dus goed tuinwerkweer. In de Strabotuin zijn enkele bijzondere middeleeuwse planten geplant, die we uit de Strabotuin van het Openluchtmuseum in Arnhem hebben gekregen. Een echt geschenk, want deze planten zijn in Nederland niet te koop. De beplanting van onze Strabotuin is nu compleet. (alleen de bordjes nog). Met de grote groep hebben we (de hele dag) de borders van het kerkplein opgeknapt. Het plein is nu weer “Pinksterschoon”. Ook een stukje van het parkeerterrein en de weg naar het dorp erbij gepakt. De groep wil dit stuk de volgende werkdag (in juli) graag afronden, zo enthousiast is iedereen!!! De graven van het broederkerkhof zijn met zeepsop opgepoetst. Moet eigenlijk elke 4 maanden gedaan worden. Ook in de toekomst nog genoeg te doen dus.

Zaterdag 11 mei 2019

Voor een reguliere werkdag is het `s morgens erg rustig in de Abdijtuin. Waar zijn al die harde werkers die hier altijd zo goed bezig zijn? Ah, bij de buurman op visite. De lezing over de natuurtuin op ons 10-jarig bestaan feestje krijgt een vervolg met een bezoek aan de tuin zelf. En daar is het prachtig weer voor. En wat een mooie tuin is het. Met een rijk scala aan planten, dieren, vogels en verhalen. Want daar is Cees ook heel goed in. Kortom, een heerlijk ontspannen ochtend. Als dank voor de mooie rondleiding laten we een zelfgemaakt insectenhuisje achter. In de middag gaan we vrolijk verder in onze `eigen` Abdijtuin. De oude ingang is weer netje, de Strabotuin is heel wat Heermoes kwijt en in het vleugelpark zijn bomen en struiken vrij gemaakt van kleefkruid en bramen. En aansluitend nog een heerlijk bakje thee op een zonnig terras.






Werkdag zaterdag 11 maart 2019

Vandaag een bijzonder werkdag. Een keertje niet hard hollend de tuin in om te zagen, spitten of snoeien. Nee. Een keertje rustig beginnen met gezellig gebabbel en foto`s van de afgelopen tien jaar. Ja. Alweer tien jaar dat we actief mogen zijn in de tuin rondom de Abdij van Egmond. En wat hebben we veel bereikt. Goede gesprekken, een vlindertuin (versie 1 en versie 2), een kruidentuin (versie 1 en versie 2), een wandelpad, bankjes in verschillende varianten, een Strabotuin, een moestuin, een bostuin en nog heel veel meer. En dat kon Henk allemaal samenvatten in een presentatie van een half uur. En omdat we niet de enige zijn die in / met de natuur bezig zijn, hebben we onze buurman Cees Baart uitgenodigd om te vertellen over de aanleg en ontwikkeling van zijn natuurtuin. Ook dat was een leuk en boeiend verhaal. Na de heerlijke lunch trokken we vol goede moed de tuin in. Beetje jammer dat we daar wind, regen en hagel aantroffen, maar toch nog wat kleine karweitjes op kunnen pakken. Als aandenken aan 10 jaar tuinwerkgroep krijgt iedereen een linnentas met allerlei redenen om terug te komen naar de Abdij van Egmond en een heerlijke zelfgemaakte jam van Broeder Thijs.





Werkdag zaterdag 12 januari 2019

Met een beetje gespatter fiets ik naar de Abdij. Een nieuw jaar, een nieuw begin. Dus vol goede moed zijn er weer 24 vrijwilligers om aan de gang te gaan. Maar eerst krijgen ze een korte samenvatting van wat we afgelopen jaar allemaal bereikt hebben (zie onderstaande verslagen) en uitleg over het nut van de werkzaamheden op de Parkweide (ruimte bieden aan gevarieerde ondergroei, waardoor er meer insecten kunnen leven en daar komen weer meer vogels op af; en het ziet er ook nog eens leuker uit). Zoals gezegd gaan we verder met de werkzaamheden rondom de Parkweide. Maar ook worden de composthopen omgeschept, een flinke stap gemaakt in de aanleg van de waterleiding in de kas en diverse werkzaamheden in de moestuin opgepakt. `s Ochtends deden we dat in verfrissende neerslag, `s middags deed de zon haar best om ons weer warm te maken. Conclusie van deze dag: Weer lekker gewerkt.






Zaterdag 9 september 2018

De regen van de afgelopen dagen heeft gezorgd voor een vochtige grond, waardoor het inplanten van de geraniums in de Pax-tuin mogelijk is. Helaas heeft de Heermoes en Winde ook genoten van de nattigheid, waardoor er ook gewied moet worden. Ook het gras op de klinkerweg doet het goed, maar eigenlijk hebben we het daar liever niet. Dus een echt monnikenwerk bij de Abdij om het gras eruit te halen. Daarnaast is het kerkhof weer netjes en is een stukje van het Vleugelpark weer opgeknapt. Weer lekker gewerkt met 19 man.









Zaterdag 13 augustus 2018

De eerste dag dat we met de Onkruid-diepstekers kunnen werken in de Pax tuin en in de Moestuin. Onze vrijwilliger Ruud is ook actief bij de Broeker Veiling. Daar heeft hij enkele onkruid-diepstekers gemaakt. Hiermee kunnen we een aantal diep wortelende planten zoal Heermoes of Duizendknoop lager wegsteken. Hiermee komen ze (hopelijk) minder snel terug. Daarnaast hebben we de grondwaterleiding naar de Grote Kas aangelegd, zodat het sproeien rondom de kas veel eenvoudiger kan.














Zaterdag 9 juni 2018

Na een warme mei maand groeit en bloeit alles uitbundig. Volop werk te doen dus voor de 21 vrijwilligers. Tijdens de opstartkoffie geeft Herman een (korte) lesje geschiedenis over Adelbert, omdat 25 juni zijn feestdag is. Met de werkzaamheden richten wij ons vandaag op de nieuwe plantvakken bij de entree van de winkel, de Pax tuin (oude entree) en het kerkplein. Op alle drie de plekken wordt hard gewerkt om de ongewenste planten er zo goed mogelijk (met wortel en al) uit te halen, en ideeën op te doen om het onderhoudsvriendelijker te krijgen (welke gewenste planten doen het zo goed dat zij het over kunnen nemen). Tijdens de koffie en lunch kunnen we genieten van de fototentoonstelling over het leven in de Abdij. Een mooie en leuke inkijk in het leven van de broeders.




Zaterdag 12 mei 2018

Met zo`n zestien graden is het al lekker om naar Egmond te fietsen. Daar aangekomen zit het merendeel van 23 man/vrouw (en 3 kinderen) al gezellig koffie te leuten. Maar daar komen we niet voor. Met het warme weer en een enkel buitje in de afgelopen periode groeit alles goed. Tijd om de tuin in te gaan. Met deze actieve groep kunnen we op vele plekken tegelijk werken: de grasrand in de vlindertuin, de Kruidentuin, de Bostuin, het Kerkhof en de Moestuin. En omdat we er toch zijn halen we ook wat opschot van Kastanjes en bramen weg en maken we de Paxtuin weer netjes. Tevens nog diverse werkzaamheden in de kas. `s Middags komt het zonnetje er ook bij, wat het ons spontaan de schaduwplekken op laat zoeken. En daarna sluiten we ons graag aan bij de bezoekers die genieten van de tuin op het zonnige terras.








Zaterdag 14 april 2018

Op deze mooie voorjaarsdag trekken we met 22 vrijwilligers de tuin weer in. De kruidentuin ontwaakt uit zijn winterslaap dus zijn de verschillende soorten weer prima te herkennen. Tijd om te dunnen en herplanten zodat wij en alle insecten ook komende zomer weer van een prachtstukje tuin kunnen genieten. Ook de Pax-tuin wordt weer netjes gemaakt zodat de entree er weer netjes bij ligt. De derde grote klus betreft de meidoorns aan de westkant van het terrein. Op de Natuurwerkdag 2008 zijn we hier voor het laatst bezig geweest (http://www.abdijtuinegmond.nl/foto2.htm). Dus echt weer tijd om hier het weiland weer zichtbaar te maken. Met zaag, takkenschaar en snoeischaar (en de tracktor) lukt het om het hek weer zichtbaar te maken en alles netjes op te leveren. Aan het eind van de middag breekt het zonnetje nog door, waardoor het nog heerlijk nagenieten is van een prima werkdag.








.


Zaterdag 10 maart 2018

Twee nieuwe vrijwilligers worden verwelkomt tijdens de koffie. Zoals wel vaker negeren we de weersverwachting (90% kans op regen) en genieten van een heerlijk zonnetje. We zijn weer met een grote groep van 27 man/vrouw om de tuin onder handen te nemen. Henk noemt weer diverse werkzaamheden op waar een ieder zijn keuze uit maakt. Het gevarieerde aanbod bestaat dit keer uit: plaggen van een strook van de vlindertuin om wilde bloemen in te zaaien, afmaken van de wilgenhut, netjes maken oude ingang, voorbereiden kruidenspiraal, vergroenen pad langs de Abdijkerk, netjes maken rand parkeerterrein en opknappen van de Verbrande Stolp. Tijdens het (harde) werken is er natuurlijk ook ruimte voor een gesprek, een grap of uitleg over het terrein. Aan het begin van de avond komt de regen alsnog. Dat vinden de planten die zijn blijven staan heerlijk.





Zaterdag 10 februari 2018

Deze werkdag begonnen we een keertje anders. Wouter van Eck kwam vertellen over 'zijn' voedselbos. Niet zozeer om dit bos te promoten, maar vooral om de werking van een voedselbos uit te leggen en waarom dit veel beter werkt dan normaal gevonden landbouwwijze van eensoortige teelt. In een voedselbos laten we de planten en insecten met elkaar samenwerken. Het meeste werk in het beheer is het oogsten (een deel uit het voedselbos halen zonder het ecosysteem te verstoren). Daarnaast is het vooral zaak om niet te veel in te grijpen, maar de natuur zijn werk te laten doen.

Een indruk van de bostuin in Groesbeek kun je hier vinden.

Na de lunch hebben we natuurlijk ook nog diverse werkzaamheden in de tuin uitgevoerd. Omdat we niet in een voedselbos leven, zijn we hier nog wel aan het sturen met het verwijderen van opschot en de-weg-overstekende planten. Daarnaast is de moestuin verrijkt met een stevig bonenrek.




Zaterdag 13 januari 2018

Een goed begin van het nieuwe jaar met een grote groep (wel 35!) enthousiastelingen die met goede voornemens de tuin in gaan. Gelukkig had Henk een lijstje met gevarieerde werkzaamheden gemaakt, waardoor we ook nog redelijk uitkwamen met het gereedschap. Met al de werkkracht is het gelukt om de Strabotuin weer netjes te maken, de wilgen te knotten (en er een hutje van te maken), het Vleugelpark klaar te maken en de entree (en parkeerplaats) aan de dorpszijde weer netjes te maken. Zelfs de lantaarnpalen zijn weer schoon. Ja, het was wat frisjes in de mist en het zonnetje ontbrak, maar het was weer fijn werken met al deze mensen. Dat geeft ook een warm gevoel. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende werkdag.





Zaterdag 11 november 2017

Een hele feestelijke werkdag. Broeder Frans viert zijn 60 jarig professie. En als tuinwerkgroep vieren we dat natuurlijk graag mee. B„rbel heeft extra veel moeite gedaan om een bijzonder cadeau te regelen: een Bijenboom (Tetradium daniellii var. Hupehensis). En broeder Frans kwam er speciaal zijn wagentje voor uit om hem in de tuin te zetten. Daarna mocht hij dat kunstje nog een keer herhalen voor het planten van de Elzenboom ter afsluiting van de verfraaiing van de entree van de Benedictushof, mede mogelijk gemaakt door de Pius stichting.
Maar er is natuurlijk ook gewerkt. De beek is weer netjes en stroomt weer prima door, de entree is klaar gemaakt voor de beplanting die komende week er wel echt is en het Vleugelpark is weer een stuk verder opgeschoond van de bramen. Het was weer een heerlijk dagje in de tuin met 21 enthousiaste mensen.




Zaterdag 14 oktober 2017

Met heerlijk nazomerweer in het vooruitzicht beginnen we met 24 man/vrouw/kind aan allerlei uitdagende klussen. De oude ingang wordt wederom aangepakt. Met veel inzet gaan we gras en ander onkruid te lijf om vervolgens met karton en compost de tuin klaar te maken voor de geraniums. Omdat we met een grote groep hier bezig waren hebben we het werk ook nagenoeg af kunnen krijgen. We hopen nu weer een stuk tuin te hebben wat bij te houden is. Daarnaast is ook de entree aan de dorpszijde / kerkplein weer netjes. Plus alle kleine klusjes zoals dakgoten legen, grasmaaien, houtsnippers verdelen, appeltjes plukken, het zonnetje, de heerlijke lunch en onderlinge gesprekken maakte het weer tot een heerlijke werkdag.








Afgelopen jaar zijn op diverse plekken in de abdijtuin zelfgemaakte bankjes verschenen. De meeste zijn gemaakt uit het hout van de 2 Sequoia�s die in het najaar van 2016 in het Vleugelpark ruimte hebben gemaakt voor de andere sequoia`s. Hergebruik van eigen hout dus.
De bankjes bieden een moment van rust en stilte voor monniken, gasten en bezoekers. Het merendeel is gelegen aan de wandelroute door de abdijtuin. Vanaf de zitgelegenheden kunt u genieten van het speciale en veelzijdige karakter van de tuin. Wat de makers extra voldoening geeft: de banken worden regelmatig gebruikt.

Abdij van Egmond Abdij van Egmond Abdij van Egmond Abdij van Egmond Abdij van Egmond


Zaterdag 9 september 2017

Vandaag valt de werkdag samen met de opendag van de POMologische vereniging. Vanwege de stevige buien in de ochtend worden de kramen binnen opgebouwd. Rond half elf schijnt het zonnetje alsnog, waardoor bezoekers toch naar de abdij gelokt worden. Ook de werkgroep vindt het zonnetje prettig, want de entree (oud en nieuw) vraagt om extra aandacht. En met een zonnetje erbij werkt het weer net wat lekkerder. De volgende bui valt samen met de uitgebreide lunch, dus die verstoorde de werkzaamheden niet.
Inmiddels loopt het lekker door op de opendag. Diverse bezoekers komen speciaal voor de POM met een zak appels om uit te laten zoeken welk soort het is. Andere willen informatie over het enten of worden verleidt tot een smaakproef. Maar ook onze kraam is gezellig druk. Met informatie over de cursus Fermenteren, een proeverij van zelfgemaakte producten en de verkoop van plantjes en gele- en appelkomkommers. Leuke dag samen met de POM en daarbij nog heerlijk in de tuin gewerkt, wat wil je nog meer?



Zaterdag 12 augustus 2017

De weersverwachting was regen, overgaand in buien met in de loop van de middag vanuit het westen opklaringen. Niet echt uitnodigend voor een dagje werken in de tuin.
De praktijk: beginnen met regenjassen aan, maar na vijf minuten kunnen die al weer uit omdat het droog is. De bomen druppelen nog wat na, maar dat is dan ook de enige nattigheid van de werkdag. Prima weer dus om met 16 vrijwilligers de oude entree rondom de Kapitelzaal op te knappen. En dat is gelukt. Een waterleiding hersteld, de composthopen omgeschept, klimhortensia weer netjes en rondom de keuken weer toonbaar. Heerlijk om met deze gezellige groep mensen te werken. Tussen de middag weer een prima lunch met zelf gekweekte appelkomkommers uit de kas. Tussendoor nog wat geleerd over oude-mensen-brood (dank je wel Marie-Anne). En om half vijf begint het wat te spetteren en komt er een kort buitje langs. Prima tuinweer dus.










Zaterdag 10 juni 2017

Met een heerlijk zomers zonnetje fiets ik naar Egmond waar 18 vrijwilligers zitten te wachten om zich in de tuin uit te leven. Na een bakje koffie en een babbeltje zijn de werkzaamheden verdeeld en beginnen we aan het zeisen van de Witbol, het legen van goten, het maaien van grasranden, het snoeien en van hagen en netjes maken van het kerkhof. Vanwege de drukte op de open Kloosterdag besluiten we om onze lunch buiten te gebruiken. Langzaamaan wordt het warmer, maar ook netter in de tuin om tenslotte met een kop thee te besluiten op het terras, al waar ook de Kolibrievlinder zich laat zien. Weer een dag heerlijk gewerkt. Tijd om naar huis te fietsen.







Zaterdag 8 april 2017

We beginnen de werkdag met de gebruikelijke koffie. Dit keer met een toelichting op de nieuwe koers van de Abdij omdat dit ons, zei het indirect, ook aan gaat. De broeders geven aan dat ze heel blij zijn met het werk dat de tuinwerkgroep verricht en graag door willen gaan met het project Levende Aarde, waarin de zorg om het (bodem)leven wordt uitgedragen.

Even na tienen starten we met de werkzaamheden. De rand van de parkweide wordt van braam, hulst en opschot bevrijd, de Strabotuin wordt verder aangelegd, compost wordt verdeeld en de herinrichting van de Vlindertuin wordt afgerond met het plaatsen van de laatste planten. Daarnaast wordt een stuk van de weg geëgaliseerd door boomwortels te verwijderen.
Met een zonnetje erbij was het weer een prachtige dag om heerlijk samen in de tuin te werken.






Zaterdag 11 maart

Op een onverwacht mooie werkdag op zaterdag 11 maart 2017 waren we zomaar met ineens 25 vrijwilligers, die allemaal de handen uit de mouwen wilden steken voor de abdijtuin. Er was genoeg te doen trouwens en de sfeer was prima.

In de vernieuwde vlindertuin moesten heel veel planten na hun overwintering teruggeplant worden. Ze zijn meteen gesnoeid voor zover dat paste in het snoeischema, lekker in de volle grond die we verrijkt hadden met een stevige laag groencompost. Aan het einde van de middag konden de plantvrijwilligers tevreden zijn, want bijna alle planten stonden in de nieuwe tuin en de sproeier zorgde voor vers water.

Rondom de grote parkweide zijn de daar minder gewenste planten verwijderd. Vooral de bramenstruiken en hulst tierden welig, omdat we daar enkele jaren geen tijd voor hebben gehad. Een gezin met jonge kinderen heeft geholpen om verse houtsnippers te strooien op het wandelpad langs de Beek. Dit pad is bedoeld voor de broeders en ligt in het besloten gedeelte van de tuin.

Ook elders is hard gewerkt. Zo is de tuin van de "Oude ingang van de abdij" langs de Vennewatersweg opgeknapt, hebben we veel snoeiafval vermalen tot nuttige snippers, is de greppel langs het weiland uitgediept, is een klein stukje wandelpad achter het Gastenhuis verhard, zijn de composthopen omgespit en is er een zitbankje gemaakt voor het broederkerkhof. In de abdijtuin staan nu een 5-tal zitjes die gemaakt zijn van "eigen hout".

Hard gewerkt dus en een nuttige en prettige werkdag. De verzorging door de broeders was weer als vanouds.



Zaterdag 11 februari

Op een winterse dag, met een winterse weersvoorspelling krijg ik een paar berichtjes of de werkdag wel doorgaat. Ja, eigenlijk gaan we altijd door. In ieder geval ben ik er, en ik zie wel wie er nog meer is. Stukje eigen verantwoordelijkheid, als je het niet vertrouwt niet doen. Anders gewoon lekker komen. Zo ook vandaag.

Prima temperatuurtje om te scheppen. Zonder te schudden sneeuwde het op de Egmondse Abdij (naar Boudewijn de Groot) en op ons bolletje. Maar dat deerde de 14 vrijwilligers niet. Gewoon weer lekker veel gedaan. De bramen van het talud verwijderd, een stukje van de IVN-tuin geplagd. Bomen getopt, greppel schoongemaakt, snippers gehaald en meegeholpen in de kas.
En weer lekker voldaan naar huis. In een witte wereld.






Zaterdag 14 januari

Vandaag een aantal heerlijke winterklussen gedaan.
Om te zorgen dat de planten het nog meer naar hun zin hebben, lag er een grote berg compost klaar. Prima temperatuurtje om lekker te gaan scheppen en kruien, al hadden we ook nog de hulp van de trekker voor de langere afstanden. Ondanks de winterse buitjes is de vlindertuin en de Strabotuin voorzien van een voedingsrijke laag.
Daarnaast is het parkeerterrein weer netter gemaakt met het afsteken van de randen en is ook de moestuin een stuk verder met de aanleg van nog een Hügelbeet.









Zaterdag 8 oktober

Terwijl in Alkmaar feest wordt gevierd vanwege de victorie, gaan wij de Abdijtuin weer netjes maken. De link met de Victorie-feesten is er natuurlijk wel, want met de restanten van de oude Abdij zijn de vestingwerken van Alkmaar versterkt, waardoor zij het beleg van de Spanjaarden hebben doorstaan. Maar dat was toen.

Nu zijn we verder aan het bouwen om een mooie en nuttige abdijtuin te realiseren. Dit keer door de sloot uit te baggeren, de oude entree op te knappen en het kleine parkeerterrein netjes te maken. Mede dankzij het heerlijke zonnetje wordt er weer met veel plezier gewerkt en kunnen we wederom terugkijken op een prachtige en nuttige dag.


Verslag zaterdag 10 september 2016

De werkdag begint met twee groepen. De ene helft krijgt de theorie van de Levende Aarde voorgeschoteld. De andere helft gaat vol aan de gang om de tuin weer netjes te maken.

Omdat er veel bezoekers in de tuin zijn vanwege de open dag van de Pomologische vereniging en de Open monumentendag, laten we de machines rustig in de schuur en gaan we op handkracht de hagen en onkruid te lijf. Ook een sopje om de informatieborden en hekken van het extra groen te ontdoen.
In de middag sluit de theoriegroep aan om te helpen bij de entree aan de dorpszijde en met de aanleg van de Hortolus.


Verslag zaterdag 13 augustus 2016

Ondanks de vakantietijd zijn we met een grote groep van 22. Hiervan drie nieuwe gezichten en twee weekeindgasten van de Abdij die invulling willen geven aan "Ora et Labora".
We hebben vandaag vier groepen van werkzaamheden. Het kerkhof wordt weer netjes gemaakt; het beekproject gaat richting afronding met het realiseren van het Paterslaantje. Dit pad over het privé-deel van het terrein wordt in ere hersteld, waardoor de broeders een mooie wandeling door de eigen tuin kunnen maken.

Verder wordt de "oude entree" weer netjes gemaakt. Na de schoonmaak van de vorige keer is mosterd gezaaid om de bodem te verrijken, daar kan nu weer wat anders gezaaid worden.
Als laatste een niet-groen klus: 10 kuub restafval verzamelen in een container, zodat de schuur van broeder Cor leeg is en de tuin weer wat netter.

Voor ieder wat wils, zodat we na een dag werken moe maar voldaan naar huis gaan.


Tussendoor

Er missen wat verslagen, maar dat houdt niet in dat er niets gebeurd is. Naast het reguliere tuinwerk met schoffel en snoeischaar hebben we diverse grotere projecten gerealiseerd.

  • De Permacultuur-moestuin uitgebreid en netjes gemaakt, maar vooral veel ervaring opgedaan met combinatieteelt, onderlinge verhoudingen en compost (Bokashi, wormen, tuinrestanten) (zie ook De tuinen � Moestuin).
  • Beekproject gerealiseerd. Mede dankzij de "Eerste hulp bij groen-prijs" van IVN hebben we de duinbeek zichtbaar gemaakt door de begroeiïng op de oostoever terug te snoeien, de oever aan de westkant schuiner te maken en het waterpeil te verhogen.
  • Wandelpad. De wandelroute door de tuinen van de Abdij is herschreven en uitgebreid naar het broederkerkhof en de vindplaats van de oude abdij. Om de begaanbaarheid van de tuin te vergroten is een verhard pad aangelegd aan de westkant van de boomgaard.
  • Vanwege bovenstaand wandelpad moest ook het ontwerp van de kruidentuin aangepast worden. In ons enthousiasme hebben we ook een deel van het terras meegenomen. Hierdoor zitten de bezoekers tussen het groen, in plaats van op stenen naast de tuin.
  • De kas van Baltus is in gebruik genomen. In deze kas wil de Abdij op natuurlijke wijze planten verbouwen, met als uiteindelijk doel een polycultuur te bereiken. Hierbij wordt een systeem gecreëerd van planten, dieren en waterhuishouding dat zichzelf in stand kan houden en tevens voedsel kan leveren. Maar, dat zal nog wel eventjes duren voordat het zover is.
Een indruk van de verschillende projecten is te zien op youtube via deze link. Helaas zonder geluid maar toch de moeite waard.


Werkdag zaterdag 14 maart 2015

Met een mooie groep van 20 personen beginnen we met een presentatie. Ja, een half uur stilzitten en luisteren. Naar een interessant verhaal over een toekomstvisie van de abdijtuin. Wie maken er gebruik van de tuin en wat zijn hun wensen? En hoe kunnen we die het beste bij elkaar brengen?
De broeders gebruiken een privédeel, de bezoekers een deel en de winkel een deel en dat alles met een abdijwaardige uitstraling en beheersbaar door vrijwilligers.
Een leuke uitdaging om de verschillende partijen mee te krijgen en er realistische plannen van te maken.

Nog veel te doen! Dus gaan we vol enthousiasme aan de gang om de moestuin verder in te richten, het wandelpad te egaliseren en het insectenhotel te completeren.

Op de foto Broeder Thijs die in de monumentale kippenren van de buurman frambozen aan het spitten is om de bostuin mee te verrijken.




Werkdag zaterdag 14 februari 2015

Ondanks dat het prima weer was om in de tuin te werken, zaten we de hele dag binnen. En waarom? Om te leren wat we kunnen doen als er iets fout gaat.
We werken in de natuur en daar leven ook beestjes. En die beestjes willen ook eten, of voelen zich door ons toedoen bedreigd. En dan is het goed om te weten wat de symptomen zijn van een steek of beet en wat je dan moet doen.
Bijvoorbeeld dat als een teek zich op je vastzet, je deze prima kan verwijderen door een V te knippen uit een Gammapasje en de teek in deze V vast te zetten en er uit te wippen.

Tijdens het werken kan er ook van alles mis gaan. We weten nu wat we moeten doen als er een gewonde is.

1. Controleer of het veilig is (voor je zelf, voor omstanders en voor het slachtoffer)

2. Vraag wat er gebeurd is (indien niet aanspreekbaar, controleer of er ademhaling is, zo ja dan stabiele zijligging, zo nee reanimeren)

3. Geruststellen (zorg zo mogelijk voor beschutting (warmte- / koeltedeken)

4. Indien nodig 112 (laten) bellen

5. Helpen, bij onzekere situatie huisartsenpost bellen voor advies

Bij de theorie konden we rustig bij elkaar oefenen een drukverband aan te leggen of in de stabiele zijligging te plaatsen. In de middag werd het concreet door de inzet van een lotusslachtoffer. Erg nuttig, vooral door de handelingen een keer zelf te doen.

Maar laten we hopen dat we al deze informatie nooit nodig hebben.


Werkdag zaterdag 10 januari 2015

Ondanks 4 ziekmeldingen starten we op een frisse winderige dag met 16 personen. Marie-Anne heeft haar ideeën voor de inrichting van de permacultuur-moestuin uitgewerkt zodat we met de inrichting kun beginnen. Eerst maken we ruimte vrij door de ligusterhaag te verplaatsen. Die neemt te veel ruimte in en daarnaast ontrekt hij te veel voeding aan de bodem.
Omdat de grond rondom de kas nu nog weinig voedingswaarde heeft willen we die verrijken met koeienmest en compost. Maar, eerst een laagje karton om eventueel onkruid te verstikken.
Aan het eind van de dag zijn Marie-Anne en broeder Barry helemaal in hun nopjes over het behaalde resultaat.

Om het aanzicht van het abdijterrein te verbeteren, hebben we op een deel van het talud hulst aangeplant. We hopen dat dit een groene haag wordt, die het zicht op het hek ontneemt.

Heerlijk om in een positieve sfeer met elkaar tot iets moois te komen.


Natuurwerkdag 1 november 2014

Onderweg naar Egmond koop ik een paar nieuwe werklaarzen, prima schoeisel om een hele dag door de tuin te banjeren.
Het zonnetje schijnt al als ik mijn ronde door de tuin maak om de beginsituatie digitaal vast te leggen. Rond half tien komen de 20 werkgroepleden binnen voor de uitleg bij de werkzaamheden.

We hebben zes verschillende activiteiten, met ieder een groepshoofd. Dit aanspreekpunt zorg voor de begeleiding van de vrijwilligers en geeft extra uitleg bij de werkzaamheden.

Om tien uur zijn de 10 'verse krachten' binnen en heet ik hen welkom. Karin vertelt over de historie van de abdij waarna ik de werkzaamheden uitleg. Het is inmiddels kwart voor elf als we de tuin in gaan. De groepshoofden hebben het gereedschap al klaar liggen en worden bestormd door de enthousiaste menigte, iedereen kan in de groep terecht waar hij graag in wil werken.

Bij de Levende Aarde tuin van Bärbel worden stronken verwijderd en de bodem geëgaliseerd. Paul is met zijn groepje de Rhododendrons aan het kortwieken, zodat dit weer jonge frisse struiken kunnen worden.
Even verderop vertelt Karin honderd uit over de planten en het bodemleven. Tussendoor worden de planten geknipt en gescheurd om elders tot volle wasdom te komen.

Verspreid over het terrein staan diverse beukenhagen. Het merendeel staan er op het eind van de dag weer keuring recht bij dankzij het team van Rick. De plantenresten krijgen een mooie rustplaats van Henk en zijn dames. Door de nieuw gemaakte hopen hopen we op een hoop zwart goud over een paar maanden.
Aan de noordzijde is Tanya met haar sterke mannen de begraafplaats netjes aan het maken.

Van al deze werkzaamheden doet RTVNH verslag, dat is hier te beluisteren (het verslag begint op 18 minuut 30).

Tijdens de heerlijke lunch worden de ervaringen uitgewisseld, waardoor diverse personen wisselen van groep om zelf te ervaren of de andere werkzaamheden inderdaad nog leuker zijn. Voor je het weet is het alweer drie uur en tijd om alles netjes op te ruimen. Na een kop thee en een ijsje gaan we moe maar voldaan huiswaards.

klik hier voor een fotoverslag van deze natuurwerkdag.


Zaterdag 11 oktober 2014
Met een mooie groep van 15 man trekken we het Vleugelpark in. Het Vleugelpark is een niet openbaar deel van de abdijtuin, waardoor het minder gebruikt wordt. De vegetatie is dan ook ruiger.
Maar ook in ruigte kan meer licht gemaakt worden. Hiervoor snoeien we twee grote hulsten om deze vervolgens te verwerken in een hoge takkenril. Deze ril zorgt weer voor het besloten karakter van de tuin. Diverse struiken worden ontdaan van winde en kleefkruid, de stekkenhoek wordt opgeschoond en van verse compost voorzien.

Aan het einde van de dag vertelt Bärbel over het doel van het project Levende Aarde, waarbij de abdij graag wil bijdragen aan de bewustwording van een zorgvuldig gebruik van de aarde. Met simpele stappen (zorgen voor goede compost, verrijken van de humuslaag) is er al veel te winnen.

Zaterdag 12 juli 2014
Op deze zonnige dag wilden de 18 werkers graag aan de slag, maar na het gebruikelijke koffiepraatje nam eerst Bärbel het woord.
Naast de groene schuur heeft zij een begin gemaakt met een permacultuurtuin. Op twee verhoogde bedden komen de eerste planten vrolijk boven. De bulten (Hügelbed) zijn opgebouwd uit plantenresten en aarde. Hiermee wordt een luchtige en vruchtbare ondergrond verkregen. Hierin zijn verschillende planten gezaaid die elkaar gaan versterken.
Met deze proeftuin wil de abdij een educatief punt realiseren over het bewust omgaan met de aarde. Hierbij hoort natuurlijk ook een goed hergebruik van tuinafval. Na uitleg wordt hiervoor de composthoop opnieuw ingericht.

De groep is echter groot genoeg om nog veel meer klussen op te pakken. De centrale entree, het kerkhof, het hek langs de weg en de rand van het parkeerterrein worden allemaal weer netjes gemaakt.
Daarnaast wordt ook de tuin van Broeder Thijs flink onderhanden genomen.
Dit was mede mogelijk door de inbreng van drie nieuwe krachten: Gosia, Tanya en Nicolien: Welkom!


Zaterdag 14 juni 2014
Op een mooie lentedag trekken we met 10 man de tuin weer in. In de groep hebben we twee nieuwe gezichten: welkom Marie-Anne en Carolien.
We beginnen met het netjes maken van het hek langs de Vennewatersweg. Met het weer van de laatste tijd groeit alles erg hard en dat is te zien. Voordeel is dat ook extra goed te zien is welk stuk we gedaan hebben. Aan het eind van de ochtend is deze klus geklaard.

?s Middags worden de hortensia?s en het broederkerkhof van onbedoelde planten geschoond. Aan het eind van de dag krijgen we een inspirerend verhaal van broeder Thijs over de omgang met de aarde en de manier waarop de abdij daar een bijdrage aan wil leveren.

Tot slot is de plaats van het laatste (of beter gezegd het eerste) monnikbeeldje van de wandelroute bepaald, waarna de folders met de begeleidende tekst van de route bij de kassa worden geplaatst. De wandelroute door het openbare stuk van de tuin is klaar.


Zaterdag 10 mei 2014
Helaas een keer geen lekker weer om te werken, maar, negen fanatiekelingen laten zich daar niet door afschrikken. Want ook met een beetje regen kan er veel werk verzet worden. Aan het eind van de dag is de grasrand langs de Vennewatersweg en diverse graspaden gemaaid. Kees en Gert hebben een rondje om de kerk schoongemaakt en Hans heeft het pad naar het Moseikenlaantje omgelegd. Daarnaast is de Vlinderhof weer een stuk netter. Bij het verwijderen van paardenstekken en zevenblad langs de Vleugelparkweg weten verrassend veel mensen dat je dat prima kan eten. Alvast een goede voorbereiding voor de open dag van zaterdag 24 mei.


Zaterdag 12 april 2014
Op een heerlijke zonnige dag gaan we met 17 man de tuin in, waaronder Christa als nieuwe kracht, welkom. Met de komende feestdagen een goede gelegenheid om het Broederkerkhof en de plein voor de Abdijkerk er weer op z'n paasbest uit te laten zien. Hierbij worden ook de contouren van de oude buurkerk weer zichtbaar gemaakt. Daarnaast wordt ook de Vlinderhof netjes gemaakt, evenals de oude entree bij de Kapittelzaal. De invulling voor de informatiemarkt van 24 mei worden doorgesproken en de definitieve informatieborden bij de Vlinderhof en Kruidentuin worden geplaatst.


Zaterdag 8 maart 2014
Met een prachtige zonnetje begonnen we met 12 man aan de volgende werkzaamheden: snoeien Buddleja?s bij oude ingang, in de nieuwe Vlindertuin en Vlinderhof; rooien en onkruidvrij maken van een stukje kruiden in de Vlinderhof; snoeien Hortensia?s in Grote hof; schoffelen tuin broeder Thijs en in de vakken direct tegen het parkeerterrein bij de ingang vanuit het dorp. ?s Middags het rooien en onkruid vrij maken Mint in Paxtuin. Vooral door het heerlijke weer konden we zo lekker opschieten. Alle klussen werden voortvarend aangepakt. Heerlijk gewerkt met veel resultaat.

Tijdens de afsluiting met thee op het stilteterras praat Broeder Thijs ons bij over de gedachten van de Abdij m.b.t. agro-ecologische landbouwpraktijken. Ook de ingebrachte ideeën voor de themadag op 24 mei 2014 kwamen ter sprake.


Zaterdag 8 februari 2014
Met een gezapig buitje beginnen we met 14 man aan de klussen voor vandaag: een stuk tuin nabij de keuken vrijmaken voor de tuinkruiden, diverse meidoorns bij de entree inkorten en nieuwe aanplant ertussen zetten, en de tuin nabij de sacristie egaliseren. Alle klussen worden voortvarend aangepakt. Vooral omdat het na een uurtje al droog is en het daarna heerlijk tuinwerkweer is. Omdat we zo lekker opschieten kunnen we ook de vlinderhof en de oude entree fatsoeneren. Heerlijk gewerkt met veel resultaat.
Tijdens de thee praat Broeder Thijs ons bij over agro-ecologische landbouwpraktijken.


Zaterdag 11 januari 2014
Helaas zit het weer een keertje niet mee. Maar Herman en Hans hebben daar niet heel veel last van. Een prima moment om de stand van zaken door te nemen. De overige 10 laten zich niet kennen en zorgen dat van de houtsnippers een mooi pad door de Halve Maan wordt gemaakt, kerstbomen worden geplant, de entree bij de abdijkerk verder wordt beplant en de kruidentuin weer netjes wordt gemaakt. Beetje jammer dat de schelpen zijn verdwenen, waardoor we de drainage van de parkweide niet af kunnen maken.
Tijdens de lunch breekt de zon door, maar ja, dan zitten we binnen. ?s Middags blijft het mooi, zodat we ook de rand van het parkeerterrein weer netjes kunnen maken. Het was weer een lekker dagje werken.


Zaterdag 14 december 2013
Alweer de laatste werkdag van het jaar. Wat gaat dat toch snel. Vandaag krijgen we hulp van de Pommologen. Mik heeft een grote takkenversnipperaar waarmee we op diverse plaatsen takken klein kunnen maken. Diverse personen hebben gehoorbescherming meegenomen om te helpen. De rest van de 15 man gaat verder met het verwijderen van de bramen op de wal.
Herman maakt samen met Martin de informatieborden die met behulp van de Postcode Loterij gerealiseerd kunnen worden. Komend voorjaar feestelijke opening van het wandelpad.
Nu eerst oliebollen.


Zaterdag 12 oktober
Met z?n elven trekken we weer de tuin in. Op diverse plaatsen mogen de bosmaaiers lekker los, daarnaast wordt de tuin op diverse plaatsen netter door het verwijderen van dood hout en het vegen van de paden. Hans en Paul zetten alvast een boom los, zodat deze verplant kan worden. ?s Middags laten Herman en Paul de tuin aan de vrijwilligers van de Hortus Alkmaar zien. Leuke uitwisseling tussen twee vrijwilligersgroepen.

Aan het eind gaan we nog op de foto met het nieuwe gereedschap wat we mede dankzij een bijdrage van KeerOpKeer uit Heiloo hebben kunnen kopen.


Zaterdag 14 september 2013
Als ik nog in mijn bed lig, hoor ik grote druppels op het dak vallen. Heerlijk als je nog even kan blijven liggen. Dat kan maar kort, want het is weer tijd om in de tuin te werken. Eh, is dat wel zo'n goed idee vandaag? De groep is klein vandaag. Vanwege diverse vakantie's en een vrijwilligersdag van de PWN zijn er slechts 7, waaronder 1 nieuwe. Els, welkom.
Als we beginnen is het zo goed als droog. De rozen op het talud worden bij elkaar gezet, de rand van de parkeerplaats wordt gemaaid en de putten worden leeg geschept. Na een half uurtje nemen we maar koffiepauze om een bui voorbij te laten, om vervolgens vrolijk verder te gaan. Els weet nog een pad uit een put te redden. Henk krijgt een cursus bosmaaier van Paul en Herman probeert de wilde aardbei te temmen.
Aan het eind van de middag is het weer zo goed als droog en de tuin weer een stukje netter. Tijd om nog even te kijken bij de open dag van de Pomologen.


Zaterdag 10 augustus 2013
Vandaag een bijzondere werkdag. En daarom ook met extra veel personen: 17. We starten vandaag met een excursie bij de Hortus Alkmaar. De Hortus is de medeontwerper en leverancier van onze kruidentuin. Vanwege deze samenwerking hebben we ook een rondleiding door hun tuin 'bedongen'. Een prima ontvangst met koffie en appeltaart. Daarna een rondleiding door de prachtige tuinen. Rutger, bedankt.
Aansluitend stond de lunch bij de abdij klaar, waarbij Neeltje ons een cursus 'creatief met karnemelk' gaf. Vanwege ons 'schoolreisje' trakteerde broeder Thijs ons op ijs met warme kersen. Heerlijk.
Met een volle buik is het lastig werken, maar het is ons wel gelukt. Het kerkhof, de oude entree en de centrale entree zijn weer netjes.


zaterdag 13 juli 2013
Een mooie zomerse dag. Yvon is al vol enthousiasme aan de oude entree begonnen. Niet zo'n heel gek idee, want 's zomers is de winkel een half uur later open. Dus even wachten op de koffie. Herman vult de tijd door de groep van 15 personen bij te praten over de algemene voortgang.
Daarna starten we met het schoonmaken van de erfafscheiding langs de Vennewatersweg. Een grote klus, maar vele handen maken licht werk. Tussendoor bespreken Hans en Herman met de Pomologen het gezamenlijk gebruik van gereedschap en de aanschaf van nieuw.

Broeder Thijs heeft, zoals gebruikelijk, weer voor een prima lunch gezorgd.
's Middags wordt het hek verder vrij gemaakt en nog divers onkruid verwijderd. Voor je het weet is het al weer vier uur dus tijd voor een kop thee met een abdijkoek.


zaterdag 8 juni 2013
E?n van de eerste dagen boven de twintig graden en wij mogen in de tuin werken. Heerlijk. Met twee verse krachten (Hans en Neeltje, Welkom) hebben we heerlijk onkruid geplukt. De vlinderhof en de vlindertuin is weer netjes. Een groot aantal Japanse knopen zijn ontvlochten, een deel van de wal is gemaaid, evenals een aantal paden. En de grond rond de kruidentuin is ge?galiseerd. Kortom, weer veel gedaan met een leuke groep mensen.


Zaterdag 13 april 2013
Eindelijk weer eens goede weersverwachting voor de 15 deelnemers. Dat is mooi want we hebben weer een hoop te doen.
Op vrijdag zijn Hans en Herman naar de Hortus Alkmaar geweest om de eerste lading kruiden op te halen. Gelukkig kregen we bij de 625 plantjes een naam en nummer wat overeen kwam met de tekening. Dus 's ochtends eerst de tekening op de ware grote overgenomen op de kale grond. Nog best lastig met boogvakken. Daarna konden de planten de grond in.
Enkele extra geleverde planten gaan de cocon opfleuren.

Daarnaast is het voorjaar ook in temperatuur begonnen, dus tijd om bladeren, takken en plantenresten te verwijderen, zodat al het nieuws volop de ruimte krijgt.


Zaterdag 9 maart 2013
Wat heerlijk om met een groep mensen te werken die zich niet laten afschrikken door de weersverwachting: regenbuien met kans op sneeuw. Zolang het niet hoost, kan je prima in de tuin aan het werk.
Maar er wordt niet alleen op de tuinwerkdagen gewerkt. Tussendoor hebben leerlingen van het Clusius een groot deel van de banden van de kruidentuin uitgezet. Ine is doorgegaan met het verwijderen van de bramen. Hier is ze ook vandaag mee doorgegaan, waardoor de wal nu bijna braamvrij is. Applaus!

Tevens heeft Jacob onkruid uit de vlindertuin verwijderd. Hier is hij vandaag, samen met Petranka en Marrian mee doorgegaan.
De heren hebben de afwatering van de kruidentuin verbeterd. Helaas zonder de mechanische grondboor, omdat in de zaal ernaast een stilte-cursus was.
Bij de lunch heeft Broeder Thijs ons verwend met een extra warme hap. 's Middags het verbindingspad tussen het Moseikenlaantje en de boomgaard verlegd.


Zaterdag 9 februari 2013
Terwijl de sneeuw naar beneden dwarrelt en het nog licht vriest, rij ik naar de Abdij. Ik ben benieuwd hoeveel enthousiastelingen de weersvoorspellingen negeren en wel komen werken.
Het blijken er 16 te zijn. Waaronder drie nieuwe. Rob, Ton en Peter: Welkom.

Voor vandaag staat een lange klus te wachten: 500 meter hekwerk. Om dit hekwerk beter schoon te houden van gras en akkerwinde maken we een strook van zo'n 50 centimeter vrij onder het hekwerk. Hierdoor kunnen we er komend jaar makkelijk met schoffel en hark bij.
's Middags nog een stuk van de wal van bramen ontdaan.

Ter ere van de opening van de Expositie van de Bulgaarse kunstenaar Christo Christov biedt Petranka ons twee Bulgaarse gereedschappen aan. Volgende maand geeft ze cursus hoe hier mee om te gaan.


12 januari
Ondanks sneeuw en vorstverwachtingen een groot aantal aanmeldingen. We startten met 14 man/vrouw aan een grote klus: het omspitten van de toekomstige kruidentuin. Zo'n honderd vierkante meter is anderhalve spade diep omgespit om de grond weer goed luchtig te krijgen. Hiermee hopen we dat de toekomstige kruiden beter kunnen wortelen en er minder water blijft staan.
Nog een paar foto's vindt u in ons fotoalbum.

Omdat we toch een schep in de hand hadden, hebben we meteen het toegangshek en de beukenhaag op de juiste plaats gezet.

Rond het middaguur kwam Daniëlle ons versterken. Ze had ruzie met de wekker en vervolgens met een vrachtwagen waardoor ze iets verlaat was. Ze ging 'het damesteam' versterken dat op de wal langs de Vennewaterweg een groot aantal bramen heeft verwijderd.

Tussen de middag kregen we weer een prima lunch. Broeder Thijs heeft ons dit keer verwend met een bijzonder (warm) toetje. 's Middags de kruidentuin verder voorbereid en de wal braam-armer gemaakt.
Herman en Hans hebben een gesprek gehad met de Buurkerk.

Terug naar boven